Strona główna Forum Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Profil Szukaj Użytkownicy Mapa Google Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ssanie elektroniczne - budowa i zasada działania
Autor Wiadomość
kuba.kin 
Majster

Wersja: Nie posiadam
Silnik: Nie dotyczy
Pochwał: 2
Wysłany: 28 Styczeń 2010, 17:32   Ssanie elektroniczne - budowa i zasada działania
Prowadząc warsztat i przeglądając forum wiele razy natknąłem się na tematy dotyczące "wątpliwego" działania ssania elektronicznego w naszych skuterach.

Wiele osób zastanawia się jak to działa, niektórzy mając problem z dawką paliwa uważają że gdy odłączą kabel ssania od instalacji to ono nigdy nie będzie włączone. Nic bardziej mylnego. W tym artykule postaram się opisać dokładnie budowę, zasadę działania i pokażę jak zdiagnozować czy ssanie działa.

BUDOWA

1.Korpus
2.Sprężyna otwierająca ssanie
3.Termostat zamykający ssanie
4.Płytka grzejna
5.Iglica

ZASADA DZIAŁANIA

Ssanie w stanie spoczynku (silnik zgaszony) jest zawsze, a przynajmniej powinno być OTWARTE - włączone, wtedy iglica jest w swoim najwyższym położeniu, gdy uruchomimy silnik (ma on wyższe obroty niż normalnie) do modułu ssania zaczyna płynąc prąd, płytka grzejna pod wpływem energii elektrycznej robi się gorąca i ogrzewa termostat, cienki drut w jego wnętrzu wysuwa się pchając iglicę do dołu. Iglica po chwili znajduje się w swoim najniższym położeniu, ZAMYKAJĄC - wyłączając ssanie. Teraz silnik powinien chodzić na normalnych, takich jak zawsze wolnych obrotach.

DIAGNOSTYKA

Ssanie najprościej jest sprawdzić wymontowując je, a więc odłączamy kabel i wyjmujemy z gaźnika. Gdy już mamy zdemontowane ssanie podłączamy kable bezpośrednio do akumulatora (biegunowość nie ma znaczenia) i obserwujemy iglicę. Jeżeli po kilku minutach cały moduł jest gorący a iglica opuściła się kilka minimetrów, oznacza to że moduł ssania działa jak należy.

To jest to sposób diagnozy samego modułu, lecz nawet mimo jego sprawności ssanie nie musi działać jak należy. Może na to mieć wpływ np. przerwanie kabla w instalacji elektrycznej, bród w gaźniku który blokuje iglicę ssania, czy też moduł (co bardzo rzadko się zdarza).

Myślę że artykuł uzmysłowi niektórym użytkownikom jak należy diagnozować ssanie i przybliży sposób jego działania.

Pozdrawiam
Kuba Kin

Autor postu otrzymał pochwałę.

krispus 
Praktykant

Wersja: Pośrednia
Rok produkcji: 2004
Silnik: P/G Gaźnik
Pochwał: 1
Wysłany: 30 Styczeń 2010, 12:20   
artykuł bardzo dobry.
Ja mam problem ponieważ sprawdzałem ssanie i w ogóle nie ma tam prądu i iglica nie przyciąga.
Skuter nie ma problemów z odpalaniem nawet te mrozy gdy go nie odpalałem tydzień podszedłem 3 razy kopnąłem i odpalił.Za to gdy jadę i jest dosyc duża górka to skuter spada z obrotów i zaczyna go coś przytykać tak jakby nie dostawał powietrza i zalewał się paliwem . . .gdy kończy się góra zaraz wkręca się na obroty i ciągnie równo. Dodam ,że gaznik , moduł , fajka,swieca ,są dobre moduł,fajke i swiece mam nawet nowe bo myslalem ,że może dla tego.
Elektrozawór zamówiłem już dawno jednak gość mi go nie przysłał ani nie oddał pieniędzy wrr..
Może być to wina tego ssania ?

magnum0070 
Dłubacz

Rok produkcji: 2000
Silnik: Morini Gaźnik
Wysłany: 8 Marzec 2010, 19:44   
Witam super poradnik !
1. ale mam pytanie pod co podłączamy sanie pod prąd z magneta ? czy pod prąd z instalacji !
2. Czy można bezpośrednio do instalacji i zamontować włącznik ?

Pozdro
3 Szlif Tłok Vertex 42.00 :)
Ostatnio zmieniony przez thedoctor 11 Marzec 2010, 20:24, w całości zmieniany 1 raz  

Darex 
Inżynier

Rok produkcji: 2002
Silnik: Morini Gaźnik
Pochwał: 1
Wysłany: 10 Kwiecień 2010, 20:03   
magnum0070, można podłączyć bezpośrednio do ako poprzez włącznik..

M@niek 
Świeżak

Rok produkcji: 1999
Silnik: Inny
Wysłany: 29 Maj 2010, 20:19   
Witam. Mam skutera gilera stalker z 99 roku, nie wiem dlaczego ale ssanie mam podłączone prosto do prądnicy, mierząc miernikiem jako prąd stały pokazywało mi 00.0 ale gdy zmierzyłem to napięcie jako zmienne było 12 V (przy odłączonym elektrozaworze). Teraz mam pytanie czy elektrozawór działa poprawnie z prądem zmiennym? czy musi być stały ?? bardzo proszę o pomoc.

Odpowiedz do tematu