Strona główna Forum Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Profil Szukaj Użytkownicy Mapa Google Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiany w przepisach o ruchu drogowym.
Autor Wiadomość
plotkaludojadka 

Wersja: Factory
Rok produkcji: 2008
Silnik: P/G Gaźnik
Pochwał: 1
Wysłany: 9 Luty 2010, 20:02   Zmiany w przepisach o ruchu drogowym.

Rząd zaprezentował nowe regulacje dotyczące ustawy o ruchu drogowym.Powstaną nowe kategorie prawa jazdy oraz sankcje dotyczące punktów karnych.
Zacznijmy od motocykli, aby osoba mogła prowadzić motorower musi posiadać prawo jazdy kategorii AM, które zastąpi kartę motorowerową, tak jak dotychczas może się o nie ubiegać osoba ,która skończyła 13 rok życia.Aby uzyskać ten dokument będzie trzeba zdać normalny test teoretyczny i praktyczny w ośrodku szkolenia kierowców a nie tak jak poprzednio w szkole.
Została unormowana sytuacja jeżeli chodzi o coraz bardziej popularne quady, aby móc kierować takim pojazdem trzeba mieć co najmniej prawo jazdy kategorii B1 oraz ukończony 16 rok życia.
Największa zmiana dotyczy uprawnień na duże motocykle, zostanie wprowadzona nowa kategoria prawa jazdy czyli A2, która upoważnia do prowadzenia motocykli o mocy silnika nie przekraczającej 48KM, ubiegać się o to mogą osoby ,które ukończyły 18 rok życia.O kategorię A, która upoważnia do prowadzenia wszystkich motocykli można ubiegać się po ukończeniu 24 roku życia.
Jeżeli chodzi o samochody, młodym kierowcom zostanie narzucony tzw okres sprawdzający, czyli przez pierwsze 2 lata posiadania prawa jazdy będą musieli poruszać się z zielonym listkiem naklejonym na przedniej szybie, oraz jeżeli popełnią 2 wykroczenia będą posyłani na kurs reedukujący podczas popełnienia 3 wykroczenia kierowca straci prawo jazdy.Inaczej sprawa ma się jeżeli chodzi o kierowców posiadających prawo jazdy dłużej niż 2 lata.Dotychczas jeżeli ktoś uzbierał 24 punkty karne tracił prawo jazdy i musiał ponownie przystąpić do egzaminu aby je odzyskać.Od teraz po uzyskaniu 24 punktów karnych kierowca będzie musiał udać się na kurs reedukacyjny ale jeżeli po przejściu tego kursu w ciągu 5 lat ponownie uzyska 24 punkty karne straci prawo jazdy.
Od razu wyprzedzę wasze pytania, jeżeli ktoś już ma uprawnienia na motorower ,które zdobył wedle starych przepisów albo ma prawo jazdy kategorii A nie mając 24 lat nie będzie musiał ponownie przechodzić kursu ,ponieważ jak uczą wszystkich prawników na studiach "Lex reto non agit"(prawo nie działa wstecz).A nam, czyli tym ,którzy załapią się na nowe bardziej surowe przepisy nie pozostaje nic innego jak powiedzieć "Dura lex sed lex"(twarde prawo, lecz prawo).
Oczywiście wszystkie te przepisy są na razie w fazie przygotowywania więc nie ma 100% pewności czy w ogóle wejdą w życie a tym bardziej czy w dokładnie takiej formie jaką wam przedstawiłem.

NewsTeam Plotkaludojada&Adimarc
Ostatnio zmieniony przez plotkaludojadka 10 Luty 2010, 19:30, w całości zmieniany 3 razy  

BadBoY 
Dłubacz

Wersja: Pośrednia
Rok produkcji: 2005
Wysłany: 10 Luty 2010, 20:27   
kolejna ustawa dzięki której pieniążki od motycklistów polecą w błoto ;// :cry:

sprzęgło rms racing pro ( o ile można to nazwać tuning)
tecnigas (nie wiem jaki ) :P

Blad 
Praktykant

Rok produkcji: 2003
Silnik: Morini DiTech
Wysłany: 10 Luty 2010, 21:56   
Za kategorią AM jestem za. Będzie normalny kurs, egzaminy itd. Bez obrazy ale dużo osób jeżdżących na skuterach nie z wiele wie o przepisach jakie obowiązują w ruchu.

Za kategorią A od 24 lat. Chyba dobrze zrobili, bo nie wszyscy się nadają na motocykle z dużą mocą, a jak trochę przeczekają to im temperament może się uspokoi. Dla normalnych motocyklistów to będzie udręka. Na szczęście mi się udało zrobić wdg. starych przepisów i teraz tylko czekam jak będzie cieplej i zaczynam jazdy na Yamaszce.

Buszmen 
Serwisant

Rok produkcji: 1997
Silnik: Horizontal LC
Wysłany: 11 Luty 2010, 11:40   
Całe szczęście że rok temu zdałem kartę. :hihi: Co do tych kart to moim zdaniem słusznie,że zmienili przepisy.

Skubi 

Rok produkcji: 1999
Wysłany: 11 Luty 2010, 13:24   
Heh udało mi się zdążyć przed czasem bo tak jeszcze 3 lata czekałbym na Pełne A... Dobrze, że zdałem w Październiku egzamin :hihi:

Blad 
Praktykant

Rok produkcji: 2003
Silnik: Morini DiTech
Wysłany: 11 Luty 2010, 14:25   
Ja już kurde z utęsknieniem czekam na cieplejsze dni, żeby w końcu zdać egzamin na A. B robię teraz, bo tutaj pogoda ma mało do znaczenia xD

plotkaludojadka 

Wersja: Factory
Rok produkcji: 2008
Pochwał: 1
Wysłany: 11 Luty 2010, 17:31   
Na ciepłe dni zapewne czeka całe forum nie tylko ty.I coś czuję ,że gdyby był jakiś taniec na przywoływanie wiosny to byśmy całym forum wspólnie wieczorami tańczyli;).

Marino 
Majster

Wersja: Inny
Rok produkcji: 2004
Silnik: Inny
Wysłany: 16 Luty 2010, 21:55   
Hmm ja czytałem, że jeszcze do tego miało dojść takie coś, że po zdaniu na B przez 2 lata trzeba będzie jeździć z pełnoletnim opiekunem :crazy: . Jeśli ta ustawa to zawiera to moim zdaniem na 99% nie wejdzie, bo to jest absurdalny przepis. Nie lepiej byłoby dać, że od 16 można jeździć, ale z opiekunem, a jak już się wyjeździsz i zdasz na b to samemu? Zapomniałem, przecież to Polska :cry: . Po za tym, to już chyba 3 próba wprowadzenia tych przepisów, tylko jak zawsze trochę zmodyfikowana. Z motorami to nawet ok, ale najlepsze jest to, że ten próg wiekowy ustawili na 24, bo niby motocykliści do 23 lat (czy coś koło tego) powodują najwięcej wypadków... Jeszcze jedno - czy przesiadka z 50 konnego motoru, na 170 + to nie jest także duża różnica? No i przecież RS 125 GS ma już 45 koni... Za niedługo wprowadzą tyle zakazów i sankcji, że nikt nie zdoła zrobić prawka, albo po ulicy będą jeździć same dziadki...
Ostatnio zmieniony przez Marino 16 Luty 2010, 21:56, w całości zmieniany 1 raz  

pavcio 
Świeżak

Rok produkcji: 1996
Wysłany: 17 Luty 2010, 19:44   
A co z A1? Nie będzie tej kategorii?

Marino 
Majster

Wysłany: 17 Luty 2010, 22:00   
pavcio, z tego co wiem A1 pozostaje bez zmian...

http://apriliasr.pl/topics24/marino-derbi-gpr-50-racing-04-vt18270.htm :]

MatiRally 
Dłubacz

Rok produkcji: 1997
Silnik: Horizontal AC
Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 20 Luty 2010, 11:40   
Troche bez sensu myślą że ten który ma 24 lat będzie mądrzejszy od tego co ma 18 :crazy: Tu moim zdaniem wchodzi szkolenie! Bo ten 18 może latać o wiele lepiej. Wiec jak by byli normalni zrobili by dłuższy okres szkolenia a do tego egzaminatorzy powinni wiecej wymagać... no ale to tylko moje puste stwierdzenie...Kurna rok został a tak 6 lat psu w d**e... :cry: dobrze tylko ze będzie można spokojnie zrobic to B...
Pozdro.

Marino 
Majster

Wysłany: 22 Luty 2010, 14:34   
MatiRally, dokładnie to samo mówi mój ojciec (odnośnie A), bo te progi wieku nic nie dadzą - po prostu powinni być lepsi egzaminatorzy i dłuższe szkolenie. A tak to zdajesz to samo 3 razy :crazy: (jeśli chcesz mieć a1, a2 i a). Nooo, ale pewnie tak łatwiej wyciągnąć kase z ludzi...

http://apriliasr.pl/topics24/marino-derbi-gpr-50-racing-04-vt18270.htm :]

k1wiatek11 
Dłubacz

Wersja: Pierwsza
Rok produkcji: 1996
Wysłany: 24 Luty 2010, 22:31   
Jeszcze ja coś powiem na ten temat.
Nie chodzi o jakieś dłuższe szkolenia, ale o to, że taki 24 letni facet będzie jeździł bardziej rozsądnie od 18 letniego młodzieńca.. Dla młodego to aby szybciej...

Odpowiedz do tematu